A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2005. január 1., szombat

Mucha, Jiří: Alfons Mucha

Mucha, Jiří: Alfons Mucha

Tandem Grafikai Stúdió, Budapest, 2005, 412 oldal

Fordította: Molnár Éva

ISBN: 9638661852


Arra a kérdésre, hogy a cseh festészet nagyjai közül ki a legismertebb a világban, könnyen megadható az egyértelmű válasz: hírnév és népszerűség tekintetében senki sem vetekedhet Alfons Muchával (1860-1939). Neve elválaszthatatlanul egybeforrt a XIX. és XX. század fordulójának nagy hatású művészeti irányzatával, a szecesszióval, más néven Art Nouveau-val, melyet egy időben „Styl Muchá"-nak hívtak, s teljes joggal: alkotásaival meghatározó szerepet játszott e lenyűgöző motívumkinccsel rendelkező, kifinomult és dekoratív stílus megteremtésében, amely mindmáig megőrizte vonzerejét. Eredetiségről és imponáló leleményességről tanúskodó művei az időtlen szépségideálok álomvilágát varázsolják elénk, s ezért csak hálásak lehetünk neki.

Munkáinak jelentős része Magyarországon is széles körben ismert, első magyar nyelvű életrajzát azonban csak most veheti kézbe az olvasó. A lebilincselő kötetből megismerhetjük a festő pályafutásának eseménytörténetét, a világhírű képek születésének „kulisszatitkait", s azt a kulturális közeget, amelyben munkássága kibontakozott.

A könyv írója nem más, mint a művész fia, aki a gazdag dokumentumanyagnak köszönhetően azokról az időkről is a krónikás hitelességével számol be, amelyeknek még nem lehetett tanúja.
Jiri Mucha (1915-1991), egyik legfőbb érdeme, hogy színes és mozgalmas képet fest a belle epoque idillinek tűnő világáról, a posztimpresszionizmus és a szecesszió koráról, amikor Gauguin, van Gogh, Seurat és Toulouse-Lautrec mellett különös sorsú pályatársuk, Alfons Mucha volt a művészeti élet egyik főszereplője. E könyv révén mostantól őt is személyes ismerősünknek tekinthetjük.

Forrás: http://www.interbook.hu/index.php?op=termek_reszletes&termek_id=6046&fokat=7&alkat=75

Kritika: http://www.tandemgrafika.hu/konyvek/nagy/mucha_crit.htm

Népszerű könyvek

Blogarchívum