A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2007. április 28., szombat

Aprisko, P. P.: Az orosz filozófia története

Aprisko, P. P.: Az orosz filozófia története

Osiris Kiadó, 2007.

Aprisko műve az eddigi legteljesebb orosz filozófiatörténeti munka. A 11. századtól a 20. század végéig kíséri nyomon az orosz filozófiát és eszmetörténetet, bemutatva a legkülönfélébb irányzatokat. Betekintést nyerhetünk többek között az orosz kultúra kereszténység előtti gondolatvilágába, a bizánci kereszténység orosz változatának sajátosságaiba, a világi filozófia kialakulásába, a felvilágosodás oroszországi megvalósulásába, a romantikus filozófiába, a szabadkőműves-páholyok, az irodalmi és filozófiai szalonok működésébe, a szlavofil-nyugatos vitába, a klasszikus orosz irodalom képviselőinek filozófiai rendszerébe.
A kötet megjelentetésével lehetőség nyílik arra, hogy a magyar olvasó is tájékozódni tudjon egy nagy múltú, jelentős kultúra eszmetörténetében.

Kiadó: Osiris Kiadó
Kiadás éve: 2007
ISBN: 9633898749
Terjedelem: 889 oldal
Kivitel: keménytáblás



http://www.osiriskiado.hu/bookfull.php?book_id=926

[Az orosz szabadkőművességről szóló mintegy 8 oldalnyi alfejezet az első páholy megalapításától (1731) az 1822-es betiltásig tekinti át a mozgalomnak a filozófiai gondolkodásra gyakorolt hatását. Az áttekintés nem foglalkozik a szervezeti keretekkel, csak a szabadkőművesség és a rózsakeresztesség külföldi és orosz eszmetörténetével, hatásával a korabeli orosz filozófiára.]


Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum