A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2011. április 22., péntek

Sárosdi Bence: Az áruló

Sárosdi Bence: Az áruló

Dekameron Könyvkiadó, Budapest, 2011, 160 oldal
ISBN: 9789639331686


Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos könyvek




Budapest, 1978 forró nyara… Dr. Rajcsányi Géza nyugdíjas és özvegy jogász egy kispesti presszóban megvitatja az argentínai foci VB eseményeit, Törőcsik és Nyilasi kiállításának körülményeit, majd hazamegy közeli otthonába. Másnap reggel fiatal, csinos nő csönget be hozzá: egy főhadnagy az állambiztonsági szolgálattól. A látogatás oka: Rajcsányi egyik közeli barátját meggyilkolták – elvágták a torkát… S hogy az üggyel miért az állambiztonság foglalkozik? Azért, mert Rajcsányi és barátai szabadkőművesek. A páholyok működését a Magyar Népköztársaság területén ugyan 1950-ben betiltották, ám a még élő és egyre öregebb tagok rendszeresen találkoznak az általuk változatlanul Newyork kávéházként emlegetett Hungária étteremben. Természetesen az állambiztonság valamelyest lanyhuló, de folyamatos figyelme mellett…
            Hogy van-e köze a gyilkosságnak a szabadkőművességhez, illetve bizonyos, 1956 őszén megtörtént eseményekhez, továbbá ki vezeti azt az újra és újra felbukkanó rejtélyes méregzöld Volkswagen Polót, sok egyéb mellett kiderül Sárosdi Bence regényéből, amely vérbeli „retrokrimi” mokkás pohárral, káderdűlővel, Trabant 601-gyel és kétlámpás Ladákkal!  

A Könyvtárellátó recenziója:

A regény 1978 forró nyarán játszódik, amikor egy ország figyeli a televízióból az argentin futballvébé eseményeit. Dr. Rajcsányi Géza nyugdíjas és özvegy jogász egy kispesti otthonához közeli eszpresszóban maga is együtt bosszankodik a többi vendéggel Törőcsik és Nyilasi kiállítása miatt. Hazatérve azonban újabb meglepetésben lesz része. Egy réges-régi barátja keresi fel, aki arról panaszkodik, hogy valaki zaklatja. E furcsa epizód akkor nyer jelentőséget, amikor rövidesen egy fiatal nyomozó hölgy keresi fel a nemzetbiztonságtól azzal, hogy barátját brutálisan meggyilkolták. De miért az állambiztonság foglalkozik az üggyel, és mi köze hozzá dr. Rajcsányinak? Nos, az idős jogász az 1950-ben betiltott magyar szabadkőművesek egyik vezető tagja, a meggyilkolt pedig testvére, egykori páholya tagja volt és a hatóság úgy sejti, az ügynek köze lehet a szervezethez, mely ekkor már csak a Hungária étterem, a volt New York kávéház egyik baráti asztaltársaságaként működik. A gyilkosság körülményeiből Rajcsányi számára világos: rituális üzenet rejlik a háttérben. A fiatal és jó szándékú nyomozó egyet s mást tud a szervezetről a régi akták nyomán, de nem eleget. Az idős jogász és társai beszámolóiból hamarosan egy idealista szervezet belső világa tárul az olvasó elé, és már csak annak kell utánajárni, hogy ki lehet a titokzatos, váratlan helyzetekben feltűnő zöld Volkswagen tulajdonosa, és hogy ki az áruló. Bár nem irodalmi színvonalú, de jó stílusban megírt, izgalmas krimi, melyből sok valóságos, tényszerű ismeret megtudható a szocializmus idején illegalitásban, baráti társaságok formájában működő szabadkőműves páholyokról.

Népszerű könyvek

Blogarchívum