A könyvek listája

Keresés a PDF-ekben

2013. április 4., csütörtök

Giese, Alexander: Szabadkőművesek

Giese, Alexander: Szabadkőművesek

Libri Könyvkiadó, Budapest, 1913, 184 oldal



Mi a szabadkőművesség? Mi a szabadkőművesek célja? Hogyan lehet valaki szabadkőműves? Alexander Giese, az Ausztriai Nagypáholy volt nagymestere a kezdetektől napjainkig mutatja be a szabadkőművességet, és kiváló alapot nyújt e „titokzatos” társaság megismeréséhez. Ez az etikus-humanitárius férfiszövetség a különböző európai országokban némileg eltérő rendszereket dolgozott ki, vallásosabb vagy laikusabb tendenciákat valósított meg, hatása mégis majdnem mindenhol egyforma. Nem létezik egységes szabadkőművesség, a világ szabadkőművesei mégis összetartozónak érzik magukat. A könyvet a magyar szabadkőművesség történetét napjainkig bemutató fejezet zárja.


A szerző
Alexander Giese
Alexander Giese 1921-ben született. Az ORF televíziós műsorkészítője, próza-, líra-, film- és rádiójáték-író, magyarul 1979-ben jelent meg regénye Marcus Aurelius címmel. 1990-től 1997-ig az Osztrák P.E.N. Klub elnöke, 1975-től 1986-ig az Ausztriai Nagypáholy Nagymestere volt.

Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos könyvek

A Könyvtárellátó recenziója:

RECENZIÓ

A szabadkőművesek az egyik legtitokzatosabb társaság a világon. S mint ilyen, népszerű könyvtéma világszerte, így hazánkban is (csak az elmúlt két évtizedben mintegy hatvan könyv jelent meg a témában magyarul). Jelen kiadvány a szabadkőműveseket jól ismerő szerző műve, aki maga is szabadkőműves, sőt hosszabb ideig az Osztrák Nagypáholy vezetője volt. Mint az előszóban írja, a sok tévhittel ellentétben a szabadkőművesség "nem vallás, nem egyház, nem szekta, nem párt, nem törzsasztal és nem összeesküvők köre", hanem "jó hírű, szabad férfiak társasága", akiknek legfontosabb célja, hogy felnőtt férfiakat emberiességre és toleranciára neveljenek. Mint vallják: az erkölcsi értékek, valamint a szellem szabadságának egyetemességét vallva, a felvilágosodás hagyományait követve tevékenykednek. Ezt a sokak számára abszolút zárt belső világot szeretné némiképp bemutatni a szerző. Mi is a szabadkőművesség? Mi a szabadkőművesek célja? Hogyan lehet valaki szabadkőműves? Mi különbözteti meg a szabadkőművességet más férfiszövetségektől? Mi az üzleti szabadkőművesség? Miért nincsenek nők a páholyokban? Hogyan működnek a páholyok, a műhelyek és a nagypáholyok? Miféle titokzatos dolgokat művelnek a szabadkőművesek? A szerző a kezdetektől napjainkig mutatja be a szabadkőművességet, valamint az előbb említett kérdésekre adott válaszokon túl vázlatosan bemutatja az angolszász, a franciaországi, a németországi, az olaszországi és az osztrák páholyok működését is. A szabadkőműves szimbolikát érzékeltető, fekete-fehér fotómelléklettel is ellátott könyvet a magyar szabadkőművesség történetét napjainkig bemutató fejezet, utószó, időrendi mutató és irodalomjegyzék zárja. "www.kello.hu minden jog fenntartva"

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű könyvek

Blogarchívum